Paulien van Deutekom Foundation heeft de eerste 50.000 euro gedoneerd aan de artsen van het Amsterdam UMC voor onderzoek naar longkanker. Met dit bedrag kan een nieuwe studie worden gestart welke de komende 2 jaar door de Foundation zal worden ondersteund. De studie is vernoemd naar de aan longkanker overleden schaatster Paulien van Deutekom, de PAULIEN-studie. Bij de uitreiking waren Team Nuyt en de familie van Paulien van Deutekom aanwezig. Het bedrag werd symbolisch overhandigd middels een groot geel hart.

In deze studie zullen twee mogelijkheden voor de behandeling van longkankerpatiënten met elkaar worden vergeleken. Het doel van deze studie is te achterhalen welke behandeling het beste werkt bij longkankerpatiënten die een grote hoeveelheid kankercellen in hun lichaam hebben. Bij deze patiënten kan worden gekozen voor alleen immuuntherapie of voor een combinatie van immuuntherapie en chemotherapie. Beide behandelingen worden in de praktijk gebruikt en vergoed door de zorgverzekeraar, maar vooralsnog is nog niet uitgezocht welke behandeling het beste werkt voor deze patiënten. Het voordeel van alleen immuuntherapie kan zijn dat patiënten minder bijwerkingen ondervinden, met daarbij de mogelijkheid om bij tegenvallende resultaten ook nog naar chemotherapie over te kunnen stappen. Het voordeel van de combinatietherapie kan zijn dat de kanker extra goed wordt aangepakt. Met de financiering vanuit de Paulien van Deutekom Foundation kan dit worden uitgezocht.

Er kan nog steed aan de Paulien van Deutekom Foundation worden gedoneerd via de website www.paulienvandeutekomfoundation.nl