Ergens in de maand mei van het jaar 2018 bedachten wij dat het tijd werd de zolder eens te gaan opruimen en andere mensen gelukkig te maken met schaatspakken die bij ons in de doos zouden blijven liggen achter de tent en de doos met oude schoolboeken. In de whatsappgroep ‘Team Nuyt Goes Yellow’ riepen alle meiden wel minstens één doos te kunnen vullen met oude pakken en deze te bestemmen voor de verkoop waarbij de opbrengst naar een goed doel zou gaan. Er werd geïnventariseerd, het proces bedacht en de rollen verdeeld, alleen het goede doel was nog onbeslist. Toen werd Paulien ziek.

Vanaf januari van 2019 missen we Team Nuyt lid Paulien en werd voor Team Nuyt het doel waarnaar de opbrengst zou gaan duidelijk; onderzoek naar longkanker. Tijdens het WK Afstanden in Inzell staken we ons in snelle pakken en maakten we foto’s in de sneeuw, we konden er in ieder geval om lachen. Ons idee werd al snel opgepakt door verschillende media en het idee van een online veiling was geboren. Hoe meer we er over praatten, hoe serieuzer het werd en werd er met ons meegedacht. Van het oprichten van de Stichting en de organisatie van de veiling, het aanleveren van de veilingproducten door vele sporters, fans en bedrijven tot het aanbieden van hulp uit allerlei hoeken.

Paulien van Deutekom Foundation opgericht 18 februari 2019, twee maanden na het overlijden van Paulien. Het voelde raar, een jaar geleden wisten we niet dat Paulien ziek was en waren we bezig met de Olympische Spelen van Ireen, de verbouwing van Willeke, de bruiloft van Ingeborg, de verhuizing van Paulien en ach gewoon van alles waar we de slappe lach van kunnen krijgen, en nu een jaar later bestaat de Foundation.

Twee weken knallen om alle voorbereidingen af te krijgen voor de veiling en dan start deze tijdens de 1500m van Ireen op de World Cup Finale in Salt Lake City. Met gespannen gevoel alsof we opnieuw aan de start staan van een schaatswedstrijd gaat de veiling open. Een week lang kan er geboden worden en we volgen het op de voet. Tussenstanden, reacties en sociale mediapost brengen ons tot het eind van de week waar we op zondagavond in gele truien bij Wieteke aan de tafel genieten van een traditioneel Team Nuyt dinertje. In dit geval zijn telefoons en laptops geoorloofd tijdens het eten. Wat zal de opbrengst worden van de veiling. Eén voor één sluiten de veilingitems en op een aantal wordt nog lang overboden, tot kwart over negen ’s avonds het laatste veilingitem sluit. De opbrengst is 47.332 euro, we zijn er stil van. Zijn we nu blij? Of juist verdrietig. Ben je blij met een opbrengst die tot stand is gekomen na het overlijden van een vriendin. Nee. Maar zijn we dankbaar, dan luid het volmondige antwoord ja. We zijn het er over eens, als we anderen kunnen helpen herinneringen te blijven maken, dan is deze veiling goed geweest.

Nooit vergeten we Paulien, en met de Paulien van Deutekom Foundation blijft iedereen dit mooie mens herinneren en geven we anderen nieuwe herinneringen.

Iedereen die ons heeft geholpen in dit traject en iedereen die heeft geboden bedankt.

Team Nuyt