Kay heeft de Groningen Swim Challenge gezwommen op zaterdag 31 augustus ter nagedachtenis aan zijn lieve vrouw Paulien, 35 km, solo.

Het werd een hele bijzondere dag.

De dag begint vroeg, de start is om 5.30 uur in Zoutkamp. Vanaf Zoutkamp leidt de zwemtocht door het Reitdiep, dat prachtig door het Groningerlandschap slingert, naar de stad Groningen met als finish de Oosterhaven. Kay, gesteund door vrienden en familie, heeft een moeilijke start. De eerste 10km zijn koud en maakt de eerste 4 uur erg zwaar. Op het moment dat hij er doorheen zit, beseft Kay dat hij bezig is met het bouwen van een sportief monument voor Paulien. Deze realisatie geeft hem de gelegenheid en de kracht om de eerste bouwstenen voor dit monument neer te leggen en stap voor stap verder te bouwen. Wanneer langzaam de zonnestralen zijn spieren verwarmen, verhoogt de snelheid en met elke bouwsteen die Kay legt neemt de moraal toe.

Team Nuyt volgt zijn tocht het eerste deel van de dag via de whattsapp met prachtige beelden. In gedachten zijn we bij hem vanaf het moment dat we wakker worden. Vanaf Dorkwerd bij de sluis zijn we erbij. In de verte, aan de andere kant van het kanaal, zien we bootjes liggen. Het blijkt dat de zwemmers het kanaal niet over mogen zwemmen. Om 16 uur zal de laatste lichting het kanaal in bootjes over steken en door de sluis gaan. Op het moment dat de klok 16 uur slaat varen de bootjes over, en ja Kay zat erbij! In een klein bootje, in de sluis, in de brandende zon. Wij staan bij Kay zijn vrienden, die om de beurt met hem mee zwemmen tijdens zijn solo. We horen dat het goed gaat. Kay gaat het niet meer weg geven!

De sfeer bij de sluis is fijn, rustig, eensgezind, veel trotse en lachende gezichten, de stad Groningen is in zicht. Veel kinderen springen het water in en zwemmen een stukje mee. Het weer is fantastisch. Even verderop kunnen we Kay nog een keer aanmoedigen. Met zijn krachtige, rustige slag zwemt Kay voorbij, onverstoorbaar, slag voor slag. Hij heeft veel steun, we zien ons zelf aanmoedigend terug op een foto die iemand anders maakte in de app groep.

De volgende stop is Groningen. Team Nuyt zou team Nuyt niet zijn of ze moeten zich nog haasten voor de finish. Kay heeft de snelheid erin! Rennend op blote voeten door de straten van Groningen zijn we gelukkig op tijd. De finish is bijzonder, solo, met veel steun en in gezelschap van zijn vrienden. Hij heeft het gehaald! Heel veel trots en een traan van gemis en verdriet komen samen. Even een moment voor jezelf. Heel veel diepe buigingen, heel veel respect. Kay je bent een held, jouw sportieve monument staat als een huis.

Kay, je doel van deze dag is wat ons betreft behaald en meer dan dat: Verdriet, schoonheid, gemis, hoop en prestatie samen laten komen in een moment.

Herinneringen blijven maken Voor Paulien

Kay haalt met zijn solo bijna 7.000 euro op voor onderzoek naar kanker. Een deel hiervan komt ten goede aan de Paulien van Deutekom Foundation.